Bir Çok İl Ve İlçenin Yöneticileri Tarım İşçileri İçin Şanlıurfa’da Buluşacak

Şanlıurfa’da mevsimlik tarım işçilerinin kamu hizmetlerine erişimlerinin arttırılması projesi hayata geçiriliyor.
Sağlık hizmetlerinin yanında tarımda hastalık ve erken ölüm nedenlerinin eğitim, belediyecilik hizmetleri, sosyal hizmetler gibi diğer alanları da yakından ilgilendirdiği belirtilerek bu hizmetlerin sağlık hizmetlerine entegre edilmesini sağlamak, aynı zamanda mevsimlik tarım işçisi veri tabanı eksikliğini gidermek amacıyla hazırlanan proje için bir çok il ve ilçe yöneticisi Şanlıurfa’da buluşacak.
Proje kapsamında ilçe yöneticileriyle yapılacak toplantı 10 ile 11 Mart 2016 tarihlerinde GAP Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezinde gerçekleştirilecek.
Harran Üniversitesi tarafından Başkent Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan, Şanlıurfa Valiliği, Eyyübiye Kaymakamlığı, Ankara’nın Kazan ve Polatlı ilçe kaymakamlıkları ve 3 ilçenin belediye başkanlıklarının ortaklığında, Karacadağ Kalkınma Ajansı Sosyal Etkileşim Programı kapsamında desteklenen ‘Mevsimlik tarım işçilerinin kamu hizmetlerine erişimlerinin arttırılması projesinin ilçe yöneticileri toplantısı 10-11 Mart 2016 tarihinde Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zeynep Şimşek tarafından yapılan açıklamada, “Tarım Türkiye’de 2. istihdam alanıdır ve tarım sektörünün ana iş gücü mevsimlik tarım işçileridir. Şanlıurfa Türkiye’nin 48 iline mevsimlik tarım işçisi gönderen, dolayısıyla ülkemizin tarımını omuzlarında taşıyan insanların yaşadığı bir ildir. Harran Üniversitesi yürütücülüğünde Sağlık Bakanlığı, Şanlıurfa ve Adıyaman Valilikleri işbirliği ile mevsimlik tarım işçilerinin sağlık hizmetine erişimini sağlamaya yönelik programlar yürütülmüş, çok sayıda önemli yasal düzenleme çıkmış ve tarım alanlarında gezici sağlık hizmeti uygulaması başlamıştır. Ancak tarımda hastalık ve erken ölüm nedenlerinin tarım, eğitim, belediyecilik hizmetleri, sosyal hizmetler gibi diğer alanları da yakından ilgilendirdiğinden bu hizmetlerin sağlık hizmetlerine entegre edilmesini sağlamak, aynı zamanda mevsimlik tarım işçisi veri tabanı eksikliğini gidermek amacıyla bu proje hazırlanmıştır. Proje Eyyübiye, Polatlı ve Kazan olmak üzere 3 ilçede yürütülecektir. Proje kapsamında yapılan faaliyetler ise mevsimlik tarım işçisi veri tabanı yazılım programı üniversitemiz tarafından hazırlanmıştır. Eyyübiye Kaymakamlığı ve Eyyübiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ilçedeki mevsimlik tarım işçisi aileler belirlenerek programa veri girişi yapılmıştır. Programın bu konuda yeterli veriyi barındırdığı, valiliğimiz tarafından Şanlıurfa genelinde mevsimlik işçilik yapan aileler kaydedildiğinde, bütün il yöneticileri ilimizden göçe katılan ailelerin sayısı ve özelliklerini sezon öncesi bilip, gerekli hizmetleri planlayabileceklerdir. Gezici mevsimlik tarım iş gücüne katılan ailelerin çalışma ve yaşam koşullarına uygun olarak sağlık, eğitim, güvenli pestisit uygulamaları, çocuk işçiliği ve sosyal yardımlar dahil sosyal hizmetler ile belediyecilik hizmetlerini eşgüdüm içinde nasıl yapılandırmamız gerektiği konusunda yeni sürdürülebilir kurumsal bir mekanizma oluşturulacak ve geliştirilen kurumsal mekanizmaların etki değerlendirmesi yapılacaktır. Toplantıda bu konular ayrıntılı olarak ele alınacaktır” ifadelerini kullandı.
Toplantıya Harran ve Başkent üniversitelerinden öğretim üyeleri ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, Şanlıurfa Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Mersin Vali Yardımcısı Aylin Kırcı duman, Malatya Doğalyol Kaymakamı İsmail Toprak, Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya, Polatlı Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, Kazan Kaymakamı Murat Duru, ilçelerin belediye başkan yardımcıları, milli eğitim müdürleri, toplum sağlığı merkezi başkanları, sosyal yardımlaşma ve dayanışma müdürleri, ziraat odaları başkanları ile diğer ilçe yöneticileri katılacak.