HARRAN’DA KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tarihi kalıntılarıyla açık hava müzesini andıran Şanlıurfa’nın Harran İlçesinde kazı çalışmaları devam ediyor. Valilik, kaymakamlık, Harran Belediyesi ve Harran Üniversitesi’nin işbirliğinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları tamamlandığında, Unesco’nun dünya mirası listesine girmesine büyük bir adım daha atılmış olacak.

Halen Unesco’nun dünya mirası istesinde aday olan Harran’daki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlanmak üzere.

TARİHE ADIM ADIM

Kümbet evlerinin yanı sıra adını verdiği dünyanın en eski üniversitesi,  birçok medeniyetin izlerini taşıyan kalıntıları, tarihi mabetleriyle paha biçilmez turizm değerine sahip olan Şanlıurfa’nın Harran İlçesindeki kazılarda tarihe adım adım yaklaşılıyor.

Kazıların ilçenin tarihi dokusunun gün yüzüne çıkartılması amacıyla yapıldığını belirten Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, “Kazılar sonrası Harran’ın tarihi zenginliği daha iyi ortaya çıkacak” dedi.

KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, tarihi dokuların gün yüzüne çıkarılmasında Şanlıurfa Valiliği, Harran Kaymakamlığı ve Harran Üniversitesi’nin işbirliğiyle kolektif bir çalışma sergilendiğini kaydetti. Tek hedeflerinin Harran’ı dünyaya tanıtmak olduğunu bildiren Mehmet Özyavuz, ortaya çıkartılacak eserlerin,Harran ve Şanlıurfa Yerleşimlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Kazı çalışmalarının halen Ulu Cami, İç Kale ve Harran Höyük’te sürdüğünü hatırlatan Özyavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığınca finanse edilen kazı için Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Valiliği, Harran Belediye Başkanlığı ve Harran Kaymakamlığının kendilerine destek verdiğini dile getirdi.

MEDENİYETLERİN BAŞKENTİ

Harran’ın, hem Asur hem de Emeviler döneminde başkentlik yapmış bir kent olduğunu ifade eden Mehmet Özyavuz, “Burada tarihi mekanlar olduğunu biliyoruz. Ancak bunlara ulaşmak için kazıların uzun soluklu olması gerekiyor. Kazı ve koruma çalışmalarıyla gün yüzüne çıkaracağımız tarihi eserlerle, Şanlıurfa ile birlikte UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Harran’ın asıl listeye alınmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

LİSTEYE GİRMEYE KATKI SAĞLAYACAK

Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise bölgede gün yüzüne çıkaracakları tarihi eserlerin, “Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri”nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasına katkı sağlayacağını belirtti.

KÜLTÜR BAKANLIĞI FİNANSE EDİYOR

Kazının,  Kültür ve Turizm Bakanlığınca finanse edildiğini söyleyen Önal, çalışmalara arkeolog, restoratör, akademisyen, sanat tarihçisi,  öğrenci ve işçilerden oluşan ekibin katıldığını kaydetti.