Siverek, Bozova ve Hilvan’da Virüs Tedbirleri

Koronavirüs salgınına karşı tedbir ve denetimlerin artırıldığı Şanlıurfa’da, tüm ilçe giriş çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulmuştu. Şehirlerarası seyahat eden vatandaşların seyahat izin belgelerini sorgulayan Polis ve Jandarma timleri, araçlarda uyulması gereken sosyal mesafe kurallarını da denetiyor. Kurallara uymayanlara cezai işlem uygulayan görevliler, vatandaşların ateşlerini ölçüp, maskesi olmayanlara maske veriyor.
Şanlıurfa Valiliği koordinasyonunda, tüm Kaymakamlıkların belediyeler, sağlık müdürlükleri ve diğer kurum kuruluşlarla eşgüdüm içinde yürüttüğü tedbir çalışmaları kapsamında, sosyal hayatta büyük değişiklikler yaşanıyor.
 
Bozova
Atatürk Barajı Gölü kıyısı, mesire alanları, bağ ve bahçeleriyle Şanlıurfalıların hafta sonları akın ettiği Bozova ilçesi, tarihindeki en hareketsiz bahar günlerini yaşıyor. Koronavirüs tedbirleri nedeniyle okulların kapalı olması, kamu kuruluşlarındaki idari izinler ile 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkışının kısıtlanması ile Bozova’da cadde ve sokaklar boş kaldı.
Seyrek nüfusu nedeniyle sosyal mesafe kurallarının rahatlıkla uygulandığı Bozova’da, Kaymakamlık, Belediye ve İlçe Sağlık Müdürlüğünce görevlendirilen personel, ihtiyaçları için dışarıya çıkan vatandaşları olduğu kadar evlerinden çıkmayanları da yakından takip ediyor. Kamu binaları, PTT şubesi, marketler,  hastane ve sağlık ocakları girişlerinde vatandaşlara maske dağıtılan Bozova’da, Vefa Sosyal Destek Grubu’nun faaliyetleri de dikkat çekiyor. Çoğu ilçede olduğu gibi Vefa Sosyal Destek Grubu görevlileri, sorumlu oldukları yaşlı ve engellilerin her türlü ihtiyacına bir telefonla yetişiyor.
Bozova Belediyesi de ilçe girişinde kurulan ilaçlama noktasında, şehre giriş yapan tüm araçları dezenfekte ederek vatandaşlara maske dağıtıyor. 
 
Hilvan
Siverek ve Şanlıurfa arasında bulunan Hilvan ilçesinde, koronavirüs tedbirleri alan Kaymakamlık, Belediye ve İl Sağlık Müdürlüğü, büyük bir uyum içerisinde faaliyetlerini yürütüyor.
İlçe genelinde dezenfekte çalışmalarına devam eden Hilvan Belediyesi ekipleri, vatandaşlara da maske dağıtımı yapıyor.
Hilvan Kaymakamlığı koordinesinde 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarla yakın irtibat oluşturan Vefa Sosyal Destek Grubu üyeleri, ilçe genelinde sorumluluklarına verilen bu kapsamdaki vatandaşların hepsini ismiyle tanıyor ve telefonla sürekli irtibat halinde bulunuyorlar. İşlerini yapacak yakınları olmayan yaşlıların ve hastaların her türlü ihtiyacını karşılayan Vefa Sosyal Destek Grubu personeli, sosyal yardımlar kapsamında gıda ve hijyen paketlerini de evlere teslim ediyor.
Hilvan’da vatandaşlara dağıtılmak üzere Halk Eğitim Merkezinde maske üretimi başlatılırken, ilçede faaliyet gösteren özel sektör kuruluşları da maske üretimine başlayarak sağlına karşı mücadeleye destek veriyor. Geçtiğimiz yıl faaliyete girerek 100’den fazla gence istihdam sağlayan Arif Toprak Tekstil Atölyesi, personelinden 15 kişiyi maske üretimi için görevlendirdi. 
Virüs salgınının başlamasının ardından maske üretimi için ultrasonik kesim ve dikiş makinesi alarak hemen faaliyete koyduklarını belirten işletme sahibi Arif Toprak, günde 25-30 bin adet maske ürettiklerini söyledi. Küresel salgın haline gelen bu hastalıkla mücadelede devletinin yanında yer almak istediğini ve bu amaçla atölyesinin bir kısmını maske üretimine ayırdığını belirten Toprak, “Şu anda günlük 25-30 bin adet kadar maske üretiyoruz. Ultrasonik teknikle dikişsiz üretilen maskelerimizin lastik takma, sterilizasyon ve paketleme işleri için 15 çalışanımızı görevlendirdik. Bu zor zamanda milletimiz ve devletimizin yanında yer alarak, ürettiğimiz maskeleri maliyetine devletimize teslim ediyoruz. Salgınla mücadelede önemli tedbirler alan devletimize ve maske üretiminde büyük fedakârlıklarla çalışan personelimize teşekkür ediyorum” dedi.
 
Siverek 
Virüs salgınından önce Siverek çarşılarında, parklar ve bahçelerde zaman geçiren yaşlıların tamamı evlerine kapanırken, çalışmak ve ihtiyaçlarını temin etmek için dışarıya çıkan vatandaşlar da hem maske takma hem de sosyal mesafe kurallarına büyük oranda uyuyor.
Polis, Jandarma ve sağlık personelinin birlikte görev yaptığı kontrol noktalarında Şanlıurfa, Diyarbakır, Viranşehir ve Adıyaman istikametinden Siverek’e giren veya transit geçen tüm araçlar durdurularak maske takılması, sosyal mesafe kuralları ve seyahat izin belgesi denetimi yapılıyor.
İlçede kurulan semt pazarlarında da tedbir kararlarını uygulamak için büyük çaba gösteren Polis ve Zabıta timleri, kurdukları bariyerlerle pazar yerlerine giriş çıkışları kontrol altında tutuyor. Pazar yerlerine girişte sosyal mesafe, maske takılması ve ürünlere dokunulmaması konusunda tedbirler alan Polis ve Zabıta, vatandaşları da megafonla uyarıyor.
200 binden fazla nüfusuyla Şanlıurfa’nın en büyük ilçesi olan Siverek’te, Vefa Sosyal Destek Grubu şehir merkezinde olduğu gibi kırsal alana da büyük fedakârlıklar göstererek ulaşıyor. Maaş ödemeleri, gıda ve hijyen kolisi teslimi için her gün onlarca köye gidip gelen görevliler, vatandaşların hayır dualarını alıyor. (200)