TÜP BEBEKTE “ÇİP” DÖNEMİ

 

 

Çocuk sahibi olamama, çiftlerde büyük hayal kırıklığı, çaresizlik; hatta bazen kızgınlık ve güvensizlik duygusuna yol açan ve halk arasında “kısırlık” olarak bilinen “İnfertilite” tedavisinde gelişen tıp imkanları bebek özlemine son veriyor.

Gelişen tıbbın en önemli buluşlarından biri olan “mikro akışkanlı çip” teknolojisi ise bu alanda yapılan çalışmaların dönüm noktasını oluşturuyor. Amerika’da Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen ve Türkiye’de aynı zamanda uygulanmaya başlayan ‘Mikro Akışkan Çip’ teknolojisi sayesinde tüp bebek tedavisindeki gebelik oranlarında ciddi artış yaşanıyor.

İstanbul, İzmir, Ankara, Adana , Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin’deki merkezlerde uygulanan bu yöntemi; Op. Dr. Hakan Kılauz’dan dinledik. Mikro çip tetkonojisini İzmir Karşıyaka’daki kliniğinde uygulayan Kılıç, erkek kısırlığında uygulanan bu yöntemin sonuçlarının yüz güldürücü olduğunu bildirdi.

HER 100 ÇİFTİN 15’İNİN SORUNU

Kısırlığın, uzun yıllardır kadın hastalıkları ve doğum doktorlarının en önde gelen uğraş alanlarından biri olduğunu ifade eden Dr. Kılavuz, “Düzenli bir ilişkide her 100 çiftten 85 tanesinin bir yıl sonunda gebelikleri olur. Gebe kalamayan 15 çiftin ise yardıma gereksinimi vardır.”dedi.

Op.Dr. Hakan Kılavuz, gebe kalma sorunu yaşayan bu çiftlerde öncelikle altta yatan sorunların araştırıldığını, anne adayının yumurta gelişiminin, kanallarının, rahim içinin gebelik açısından uygun olup olmadığının, tanı yöntemleriyle saptanmasına çalışıldığını söyledi.

ADIM ADIM DÖLLENME

Erkek ile ilgili kısırlık nedenlerinin araştırılmasında en önemli yöntemin ise sperm sayım ve mikroskopisi olduğunu bildiren Op.Dr.Kılavuz, “Normal bir ilişki sırasında sperm vajina içine, rahim girişine bırakılır. Spermler rahim ağzı kanalında bulunan sümüksü, yapışkan sıvı içinde depolanır. Buradan en hareketli ve sağlıklı spermler hızla rahimin içini geçerek yumurtalık kanalına gelir. Yumurtalık kanalı içinde yumurtayı bulur ve döllenen yumurta rahim içine gelip rahim iç tabakasına yerleşir.” dedi.

DÖLENME İÇİN SAĞLIKLI SPREM VE YUMURTA GEREK

Üremeye yardımcı yöntemlerin ise sperm ile yumurtanın buluşup döllenmenin gerçekleşmesini kolaylaştırdığını kaydeden Op.Dr.Hakan Kılavuz,  “Yöntemin uygulanabilmesi için sağlıklı sperm ve sağlıklı yumurta gereklidir. Tüp bebek uygulamasında sperm yumurta ile laboratuvar ortamında, aşılama uygulamasında ise yumurtalık kanalında buluşur. Yardımcı üreme yöntemlerinde sağlıklı yumurta elde edilmesi için yumurta gelişimini uyaran ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlarla birden fazla sayıda yumurta elde edilir. Yumurtalar olgunlaşıp yumurtlama aşamasına gelindiğinde yapılacak işleme göre farklı yollar izlenir.” diye konuştu.

MİKRO ÇİP NASIL KULLANILIYOR?         

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Bu yöntemlerin ikinci gereksinimi olan sağlıklı spermi bulmak için kullanılan uygulamayı ise şöyle anlattı:

“ Gerek aşılama için rahim içine, gerek tüp bebek için yumurtanın yanına bırakılmak amacıyla sağlıklı spermler seçilmelidir. Tüp bebeğin bir türü olan mikroenjeksiyon yönteminde; seçilen sperm bir mikropipet ile yumurtanın içine enjekte edilir. Bu seçimde asıl amaç, erkeğin boşalma sıvısı içinde bulunan sperm dışındaki sıvı maddeleri ve iltihap hücreleri gibi hücresel yapıları, enfeksiyonlara neden olabilen bakterileri ayırıp yalnızca spermleri almaktır. Ancak spermler içinde de en sağlıklı olanları seçilebilirse gebelik şansı artırılmış olur. “

HAREKET SAĞLIK GÖSTERGESİ

“Spermlerin sağlık göstergelerinden en önemlisi hareketli olmalarıdır” diyen Op.Dr.Kılavuz, şöyle devam etti:

“Bir boşalma sonunda elde edilen spermlerin tümü hareketli değildir. Bunlar içinde özellikle genetik veya görüntüsel olarak kusurlu olanlar hareketsiz spermlerdir. Uzun yıllardır spermlerin santrifüj ile çöktürülmesi ve en iyi yüzebilen spermlerin yüzeyde oksijenli ortama doğru hareket etmeleri prensibine dayanan yüzdürme yöntemi ile spermler seçilirdi Bu yöntemin en önemli dezavantajı santrifüj ile dibe çöktürülen spermlerin bu işlem sırasında zedelenebilecek olmasıydı. Mikro çiple bu olumsuzluklar ortadan kaldırdı. “

ZEDELENMEDEN SEÇİLİYOR

Tüm dünyada yeni uygulanmaya başlanan “mikro akışkan çip” yöntemi ile sağlıklı spermlerin, zedelenmeden seçilebildiğini belirten Op.Dr.Hakan Kılavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elde bulunan spermler bir mikrokapiller sistem içinde hareket etmeye bırakılır. İçlerinde en sağlıklı olanların hedefe ulaşır. Aşılama ve tüp bebek için yeterli sayıda ve sağlıklı, hareketli spermler bu yolla herhangi bir zedelenme olmaksızın elde edilebilirken mikroenjeksiyon için en sağlıklı sperm elde edilip yumurta içine enjekte edilir. Mikro akışkan yöntemin uygulanması sayesinde aşılama, tüp bebek ve mikroenjeksiyonlarda daha yüksek gebelik oranları elde ediliyor. En sağlıklı spermlerin seçilmesi sayesinde daha sağlıklı gebelik ve daha sağlıklı bebeklerin doğması şansı artıyor”