BEYAZGÜL; ŞANLIURFA’YI HİZMET AĞI İLE ÖRÜYOR


BEYAZGÜL; ŞANLIURFA’YI HİZMET AĞI İLE ÖRÜYOR

ŞANLIURFA’NIN TARİHİ DOKUSU GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ İLE TAÇLANIYOR


ŞANLIURFA / Dünyada tarihi dokusunu koruyabilen dünyanın ender kentlerinden birisi olan ve bu mirası gelecek nesillere aslını bozmadan aktarmak için ehil ellerde yönetilmesi büyük önem arz eden Şanlıurfa’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, görev süresinin bir yılına yüzlerce hizmet sığdırdı.

Küresel salgına karşı aldığı bir çok örnek tedbirlerle Türkiye’ye model olan, ülke genelinde ilk araç dezenfeksiyonunu başlatan, devlet birimlerinin aldığı tüm tedbirlerin kentte harfiyen uygulanmasına öncülük eden Büyükşehir Belediye Başkanı Beyazgül, bir yıllık sürede toplumun tüm kesimlerini kucaklaşan hizmetlerine ilişkin faaliyet raporunda, tasarruf ve şeffaf yönetim dikkati çekti.

ENKAZ EDEBİYATI YAPMADI
Devir aldığı yaklaşık 1.5 milyar  TL borca rağmen enkaz edebiyatı yapmadan bir yandan tasarruf tedbirlerini uygulayan, bir yandan borç ödeyen ve diğer yandan hizmet yelpazesindeki “ilkleri” ve “Enleri” ile dikkati çeken AK Partili Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, öncesinde partisinin il başkanlığı görevinde bulunması ve bu sayede kent ihtiyaçlarına olan hâkimiyetinin avantajını hizmete dönüştürüyor.

ÖNCE TASARRUF
Göreve gelir gelmez 300’e yakın kiralık aracı iade eden ve sadece üç aylık kira geliri kadar bir harcama ile belediyenin kendi araç parkını oluşturan Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, bu sayede yıllık 7 milyon 251 bin lira tasarruf sağladı.

Aynı tasarruf tedbirlerini ŞUSKİ’de de gerçekleştiren Başkan Beyazgül’ün girişimleriyle daha önce elektrik faturasını ticari tarife üzerinden ödeyen ŞUSKİ’nın, EPDK nezdinde yaptığımız girişimlerle Şanlıurfa’ya mahsus olmak üzere tarife değişimi gerçekleştirildi. Bu değişim kurumda aylık aylık 3 milyon TL tasarruf sağladık. Yine ŞUSKİ’de boş duran birçok kiralık ticari iş makineleri iade ederek elde edilen tasarrufu yatırıma aktarıldı. Eğer yatırımlara kaynak bulamamış olsaydık merkez Karaköprü ilçesinin bile susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalma tehlikesi oluşacaktı. Bu arada, daha önce banka kredisi ile maaş ödeyen ŞUSKİ ilk kez kendi öz kaynaklarından maaş ödemeye başladı.

BELEDİYE KİRA YÜKÜNDEN KURTULUYOR
Gerek Karaköprü’deki İmar Dairesi gerekse ŞUTSO’nun yanında bulunan Fen İşleri ve diğer dağınık birimlerin yeni bina yapılana kadar belediyenin TOKİ tarafından yapılan cam kule binada birleştiren Başkan Beyazgül, böylece belediyenin önemli bir kira yükünden kurtulmasını sağladı.

Belediyenin her kuruşunda tüyü bitmemiş yetimlerin hakkının bulunduğuna dikkati çeken ve harcanan her kuruşun hesabını verdiklerini, bunun için de şeffaf belediyeciliğin olmazsa olmazları olduğunu her fırsatta dile getiren Başkan Beyazgül, ihalelerde de şeffaflık sağladı.

ŞEFFAF YÖNETİM
Daha önce ihaleler ayrı ayrı yapılmasının neden olduğu israf ve şaibeler nedeniyle bu ihaleleri tek elde toplayan Beyazgül, bu sayede Büyükşehir’in hiçbir ihalesinin şaibe ile anılması ve dedikodusunun yapılmasının önüne geçti. Aynı şeffaflık BELTUR, ŞUSKİ ve BELTAŞ ve BELSAN’da da sağlandı.

DİJİTAL BELEDİYECİLİK
Bilişim teknolojilerini kullanarak belediye hizmetlerinin internet ortamına taşınmasının insanların gündelik hayatını oldukça kolaylaştıran ve kesintisiz hizmet almalarını sağlayan bir fırsat olduğunu gören Başkan Beyazgül, bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi’nde dijitalleşmeye ağırlık verip, 21. Yüzyıl Dijital Çağına ayak uydurma imkanı sundu.

HER KESİMİ KUCAKLAYAN HİZMET ANLAYIŞI
Başkan Beyazgül, çocuktan gence, yaşlılardan kadınlara kadar toplumun tüm kesimlerini hizmet yelpazesi ile kucakladı.

Faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre, tamamlanan ve devam eden projelerden bazıları şunlar:

“Viranşehir’de yaptığımız Eyyüb Nebi Camii’nin inşaat çalışmaları sürüyor. Merkezdeki 11 Nisan Camii ve Külliyesi’nin inşaatı tamamlanarak, hizmete açıldı. 3 bin metrekarelik alana inşa edilen Hilvan Kütüphanesi’nin inşaatı devam ediyor. Akçakale 1. Etap Atıksu Arıtma Tesisi revize edilerek, günlük 8 bin 232 metreküp atıksu arıtma kapasitesine ulaştırıldı. Bozova, Siverek ve Hilvan’da 12 bin 300 metre kanalizasyon hattı döşeme çalışmaları devam ediyor.

İl Merkezimizdeki Oto Galericiler yeni sitelerine taşındı. Yeni sitenin alt ve üst yapı çalışmaları tamamlanıp hizmete açıldı. Mobilyacılar, demir doğramacılar, matbaacılar, hurdacılar ve oto hurdacılardan oluşan 5 meslek sitesinin alt ve üst yapı çalışmalarının büyük çoğunluğu tamamlandı. Çevre düzenlemeleri devam ediyor. Hayvan Borsası inşaat çalışmaları devam ediyor. Çocuk Trafik Eğitim Parkı inşaatı tamamlandı. 32 bin metrekare alana inşa edilen park açılışa hazır hale geldi.”

YOL MEDENİYETTİR
Urfa’nın tarihi dokusu ve kent kimliğini öne çıkaran çalışmalarının yanı sıra başta Kızılkoyun olmak üzere yaptığı ışıklandırmalarla kent estetiğine ayrı bir değer katan Başkan Beyazgül’ün talimatlarıyla gerçekleştirilen yol çalışmaları kent halkının büyük beğenisini kazandı. Yolun medeniyetin en önemli kriterlerinden birisi olduğunu her fırsatta dile getiren Başkan Beyazgül, merkez ve kırsalda yol çalışmalarına ve halkın önemli sosyal ihtiyaçlarının giderilmesine öncelik veriyor. Bu kapsamda yapılan hizmetler ise şöyle:

“Göreve gelir gelmez Karaköprü’den geçen Diyarbakır-Mardin Çevre yolu yayılarak halkın hizmetine açıldı.
Merkez ve ilçelerde toplam 122 bulvar, cadde ve sokakta sıcak asfalt serildi. 13 ilçede asflat çalışmaları devam ediyor. 50 metreye çıkarılan Akçakale Caddesi’nde asfalt serimi, refüj ve aydınlatma çalışmaları sürüyor. Kırsal yollarda 13 bin 917 ton sıcak asfalt onarımı gerçekleştirildi. Yine kırsal yollarda 266 kilometre asfalt, 789 kilometre stabilize yol yapıldı. 100 kilometre beton yol çalışmaları başladı. Açıksu Caddesi yol genişletme çalışmaları devam ediyor. Buluntu Hoca ve Çardaklıkaya Bulvarı’nda sıcak asfalt serildi. Birçok ilçenin su, altyapı sorunu bitirildi. Haziran ayına kadar da tüm imar yollarının bitirilmesi hedefleniyor.

Kızılay Meydanı için ilk adımı atıldı, çalışmalar devem ediyor. Eyyübiye Osmanlı Mahallesi’nde yapılan 27 bin metrekarelik parkın yapım çalışmaları da sürüyor. GAP Vadisi 4. Etap ise tamamlandı, yakında açılışı yapılacak.”

KANGREN OLMUŞTU
Uzun süre Şanlıurfa kamuoyunu meşgul eden ve Başkan Beyazgül göreve geldiğinde inşaatı durmuş olan, bu nedenle trafik tıkanmasına yol açan Karakoyun Köprülü Kavşağı kısmi olarak trafiğe açıldı, viyadük yapım çalışmalarının ise devam ediyor.

Önce burası için finansman sorununu çözen Başkan Beyazgül, ardından iş bırakan müteahhit ile bizzat görüşerek çalışmalara yeniden başlanmasını sağladı. Karakoyun Köprülü Kavşağı tamamlandığında Şanlıurfa-Gaziantep istikametindeki transit akım korunmuş olacak ve alt kottaki hemzemin kavşak sayesinde yoğun bir trafik akışının olduğu çarşı ve mezarlık bölgesi ile inşaatı devam eden Kuzeybatı çevreyoluna bağlanan Süleymaniye bölgesi arasında bir geçiş sağlanacak.”

ÇEVİK KUVVET KAVŞAĞI
Yıllardır Şanlıurfa halkının yanı sıra Şanlıurfa otogarına giren şehirlerarası otobüs firmalarının da büyük tepkisini çeken Çevik Kuvvet Kavşağı sorununa da çözüm getirildi. Bunun için Cumhurbaşkanlığından ödenek alınarak, çalışmalara yeniden başlandı. Yolun bir bölümü açılırken, diğer bölüm ise tamamlanma aşamasına geldi.


TARİHİ DOKU YEŞİLLE KUCAKLAŞIYOR
Yeşili tarihi doku ile bütünleştiren çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda yaptığı çalışmalar ise şöyle;

“Daha yeşil bir Şanlıurfa için inşaat veya yol yapım çalışmasının yapıldığı bölgelerde ağaçları kesmiyor, sökerek farklı noktalara dikiliyor. Bunun yanı sıra sadece Milli Ağaçlandırma Günü’nde kamu kurum ve kuruluşlarıyla beraber 287 bin adet fidan dikildi.

Geçmişte yeşil alan üzerine yapılan eski belediye binasının yeri ranta dönüştürülmedi. Bu bina yıkılarak yeniden yeşil alan alarak halkın hizmetine sunuluyor. Bu şekilde hem tarihi Urfa’nın, tarihi millet hanının, hem de tarihi Şair Nabi Kültür Merkezi’nin önü açılıyor. Kızılkoyun Nekropol Alanında 35 ev kamulaştırılarak yıkımı tamamlandı. Bu tarihi alanda kazı çalışmaları gerçekleştirilecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün seçim öncesinde söz verdiği ve 'ilk önceliğim' dediği Kale Eteğindeki evlerin kamulaştırma işlemleri de yapıldı. Halkın can ve mal güvenliğinin de tehlikede olduğu bölgede Kale Eteği güney kısmında yıkım çalışmaları tamamlandı. Bu alan Millet Bahçesi olarak halkın hizmetine sunulacak.

Daha önce Kızılkoyun’da borçla istimlak yapılırken, şimdi borçsuz istimlak gerçekleşiyor. Şanmed Hastanesi’nin yıkıldığını, etrafındaki Kızılay’a ait binaların istimlak edildiği, yakında oranın da yıkımının başlayacağını ve tarihi Urfa’nın ve meydanların canlanmasının sağlanacağı Şanlıurfa’nın adeta çehresi değişiyor. Destansı diye tabir edilen yeşil alan çalışmaları kapsamında Kale eteği dahil birçok alanda dekoratif bahçeler oluşturuluyor.

EYYÜBİYE MİLLET BAHÇESİ VE ESENTEPE TERASI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile mutabakata varılarak Eyyubiye Kampüsü’nün 150 dönümlük bölümü yapılan girişimlerle Millet Bahçesi için tahsis edildi. Bunun çalışmaları sürerken, Eyyübiye Turizm yolu çalışmalarına da başlandı. Park bahçe ve yeşillendirme çalışmalarında adeta destan yazılınrken, kentin sembol değerleri arasında yer alacak Esentepe Terası da bitme aşamasına geldi.

UYUMLU ÇALIŞMA
Toplam 13 ilçe belediyesinin 12’sinin AK Partili belediye başkanları tarafından yürütüldüğü Şanlıurfa’nın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, “ağabey” sıfatı ile uyumlu bir çalışmanın öncülüğünü yapan Başkan Beyazgül’ün sağladığı bu uyum halka hizmete dönüşüyor.